Home / Вести / БЕСА бара да се избрише “ македонско “

БЕСА бара да се избрише “ македонско “

Премиерот Заев е на судни маки, по  ултиматумот на БЕСА, која  се закани дека нема да гласа за уставните измени доколку во делот на државјанството не се избрише терминот „македонско“.

За професорот Љубомир Фрчковски, ова е една од главните придобивки на Договорот која нема шанси да не се урне, доколку се усвои амандманот на БЕСА. Негирањето на терминот „македонски“, според Фрчковски не е наивна работа.

„Негирањето на етничкиот термин „македонски“, доаѓа од делот на Албанците од БЕСА. Тоа скандал и безобразлук и напад на идентитетот на Македонците. Терминот „македонски“ е една од главните придобивки на Преспанскиот договор, вели Фрчковски.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

error: Content is protected !!