Според информациите на весникот, Груевски користел лажен пасош , со кој ноќта ја минал границата и илегално влегол во Тирана , каде го прифатиле вработените од унгарската амбасада.

Потоа , со првиот утрински лет на ,,Малев “ директоно од Тирана заминал во Будимпешта , каде побарал азил.

Според весникот, Груевски се маскирал , носел очила за сонце и шешир , а екипажот во авионот не знаел за кого станува збор , бидејќи за време на летот не ги симнал шеширот и очилата.