Home / Uncategorized / Традиционален планинарски марш “Димитар Илиевски-Мурато“

Традиционален планинарски марш “Димитар Илиевски-Мурато“

Планинарското друштво „Пелистер“-Битола денеска го одржа 27-от по ред традиционален планинарски марш од Битола до врвот Пелистер кој секоја година се одржува во чест на Димитар Илиевски-Мурато, првиот македонски алпинист кој го освои највисокиот врв на светот – Монт Еверест.

Годинешниот планинарски марш беше со интернационален предзнак бидејќи освен од Македонија, учествуваа и планинари од Србија и Косово, посочи планинарот Илија Дупчинов, кој годинава прослави личен јубилеј, 20 години учество на планинарскиот марш.

Како што е познато на 10 мај 1989 година битолчанецот Димитар Илиевски-Мурато како прв Македонец го освои највисокиот планински врв во светот Монт Еверест, но за жал по постигнувањето на успехот, на враќање кон базниот логор исчезна.

Во негова чест секоја година во овој период од годината се одржува планинарски марш кој го носи неговото име.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*