Home / Uncategorized / Амнестиите продолжуваат

Амнестиите продолжуваат

Продолжува амнестирањето на обвинетите за настаните од 27 април 2017 година во Собранието на Република Македонија, како и укинувањето на притворите за кривичните дела од претходната власт.

Кривичниот совет при Основниот суд Скопје 1 ги амнестираше организаторите на иницијативата „За заедничка Македонија“ поточно ги уважи барањата на Богдан Илиевски, Владо Јованмовски и Борис Дамовски.

За останатите барања за кои од обвинителството е добиено негативно мислење, како што посочуваат од Кривичниот суд, советот донел решенија со кои тие се одбиваат како неосновани. Обвинетите имаат право на жалба во рок од три дена до повисокиот суд.

Сите останати барања се во фаза на одлучување и од Кривичниот суд велат дека во законски утврдениот рок ќе бидат донесени решенија кои ќе бидат доставени до странките, а јавноста ќе биде известена.

Мислење дека лицата кои побарале амнестија не ги исполнуваат условите согласно Законот за амнестија е дадено во 14 случаи. Досега од вкупно поднесени 66 барања за амнестија за обвинетите за настаните од 27 април минатата година, одобрени се 16. Првата тура обвинети беа амнестирани вчера.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*