Home / Вести / Или 200 евра минималец, или казна

Или 200 евра минималец, или казна

Од декември построги казни за работодавачите кои ќе го злоупотребат  законот за минимална плата. До тогаш ќе има само  предупредувања за да им се остави просттеор на фирмите да се адаптираат. Но потоа секое прекршување на законот за минимална плата нема да пројде неказнето. Од министертвото за труд апелираа и до  вработени  да  ја пријават секоја злоупотреба.

Досега е многу мал интересот кај работодавачите за државните субвенции за исплата на минимална плата. Финансиска подршка побарале само 1400 фирми за близу 9000 работници.

Според проценките на надлежните минимална плата од  200 евра треба да добијат  околу 130 илјади работници.

Државната подршка за исплата на повисока минимлна плата изнесува 1,5 милиони евра месечно,но следната година оваа сума ќе се преполови.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

error: Content is protected !!