Home / Култура / Универзитетската библиотека “Св. Климент Охридски“ Битола одбележа 70 години од постоењето

Универзитетската библиотека “Св. Климент Охридски“ Битола одбележа 70 години од постоењето

Денеска свечено беше одбележана 70 годишнината од постоењето на Националната установа Универзитетска библиотека Св. Климент Охридски- Битола.

Битолската библиотека низ годините бележи растеж и по многу нешта наликува на  библиотеките од Европа и светот.

Освен библиотечната дејност, значајна е и издавачката дејност, а битолската библиотека има издадено повеќе книги од сите библиотеки заедно во земјава, вклучувајќи ја и Националната библиотека од Скопје.

biblioteka 5

Денес, НУУБ „Св. Климент Охридски” прерасна во современа библиотека која достигна импозантна бројка од 600.000 книги.

-Денеска имаме современа и модерна институција која опфаќа 3000 метри квадратни површина од која барем половина е наменета за читателите. Имаме 7000 читатели и дневна посета од 700-800 лица- рече директорот на НУУБ„Св. Климент Охридски “, Науме Ѓорѓиевски.

Освен библиотечната дејност, „Св. Климент Охридски” зад себе има богата издавачка дејност.

-Монографијата што ја напиша мојот омилен професор Филип Каваев „Св. Климент Охридски” ја издаде токму оваа библиотека. Се до денес издавачката дејност е важна, особено 10-те зборници што редовно се печатат од 10-те одржани родникрајни средби- рече проф. д-р Вера Антиќ.

biblioteka 7  biblioteka 8

Овој голем јубилеј потврдува колку Битола била значајна во минатото, од првите читалишта, па се до ден денес, истакна битолскиот градоначалник Владимир Талески.

-Знаете дека Битола е универзитетски град, студенти, средношколци, основци и останатите повозрасни читатели секојдневно ја посетуваат библиотеката- рече д-р Владимир Талески, градоначалник на Општина Битола.

 

Б.В.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*