Home / Uncategorized / Увидот во Избирачкиот список од 21 август

Увидот во Избирачкиот список од 21 август

Државната изборна комисија (ДИК) е подготвена за одржување на локалните избори на 15 октомври и денеска со девет гласа „за“ и ниту еден против го усвои Роковникот за извршување изборни дејствија. Кампањата почнува на 25 септември.

 Претседателот на ДИК, Александар Чичаковски, информираше дека за изборите на 15 октомври ќе се бараат дополнителни податоци од МВР и од Министерството за информатичко општество и администрација.

„Првите дејствија кои ДИК ќе ги преземе денеска е доставување барање до МВР за добивање податоци заради креирање на избирачкиот список и доставување барање до МИОА за добивање податоци за вработените во државната и општинската администрација , администрацијата на град Скопје и јавната администрација, систематизирани по општини, според адресата на местото на живеење“, рече Чичаковски .

Според усвоениот Роковник, јавниот увид во избирачкиот список ќе трае од 21август  до 9-ти септември. Рокот за собирање потписи за листи на независните кандидати за советници и градоначалници е од 21август до 4 септември, а политичките партии своите листи на кандидати треба да ги поднесат најдоцна до 9 септември.

Локалните избори ќе се одржат на 15 октомври годинава, а вториот круг би се одржал на 29 октомври. Изборната кампања ќе започне на 25 септември, а ќе заврши на 13 октомври, додека за вториот круг од локалните избори, кампањата ќе трае до 27 октомври на полноќ.

Болните и лицата во затвор во првиот круг ќе гласаат на 14 октомври, а во вториот круг на 28 октомври.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*