Home / Македонија / Забрзано се гради нов монтажен премин

Забрзано се гради нов монтажен премин

Привремениот мост ќе биде отстранет, а на негово место ќе се монтира поголем за сообраќај на возила

 

Доброволци и војници на АРМ со тешката механизација ги засилуваа старите и правеа нови насипи за заштита на Новаци. Екипи на РЕК-Битола и на ФОД викендов ќе работат за мостот да биде завршен до утре и од понеделник повторно да биде воспоставен сообраќајот на овој патен правец.

 

Новите поројни дождови не предизвикаа големи штети и состојбата во Новаци полека се стабилизира. Надојдените води се разлеаја низ пелагониската рамница, која деновиве личи на големо и непрегледно езеро и се чини дека нема опасност од поплавување на селото Новаци. Жителите се претпазливи, бидејќи со Црна Река доаѓаат нови води. Благодарение на прекинот на дождовите и со пресекување на регионалниот пат кон Битола, селото Новаци се спаси од поплавување. Но ваквото „пренасочување“ ги загрози селата Рибарци и Гнеотино, каде што се упатија надојдените води.
Вчера доброволци и војници на АРМ со тешка механизација ги засилуваа старите и правеа нови насипи за заштита на Новаци. Стручните екипи на РЕК-Битола и на ФОД се договараат за изградбата на новиот монтажен мост, кој треба да биде монтиран на пресечениот регионален пат Битола – Новаци.

 
– Со пренасочување на сообраќајот преку патот за Ношпал до Тополчани, во извесна смисла се реши проблемот со сообраќајот, но одлучивме да изградиме нов монтажен мост, кој ќе го поставиме на пресекот. Тој ќе се користи за лесни патнички и за тешките товарни возила и за автобусите што ги превезуваат работниците – нагласи директорот на РЕК-Битола, Јовко Крстевски.

 

Тој додаде дека екипи на РЕК-Битола и на ФОД викендов ќе работат деноноќно, за мостот да биде завршен до утре и од понеделник повторно да биде воспоставен сообраќајот на овој патен правец.
Во Новаци вчера состојбата беше посмирена, но се работеше во вонредни услови. Контингент војници полнеа вреќи со песок за заштита на куќата на Станко Мицевски, која најмногу настрада во поплавите, а другите екипи од кризниот штаб работеа на испумпување на водите од дворовите и куќите во селото.

 
– Состојба е подобра од таа пред неколку дена. Нивото на Црна Река изнесува 4 метри, а падна нивото на водите по полето за 20 сантиметри. Интензивно се работи на утврдување на насипите што се изградени – вели градоначалникот на Новаци, Лазар Котевски.

 

Семејството Мицевски од Новаци, чија куќа е целосно поплавена, привремено е сместено во студентскиот дом во Битола и ќе остане додека таму не се создадат услови за негово враќање во куќата.
Иако Новаци е опколено со вода, жителите се жедни бидејќи нема технички исправна вода за пиење. Хумани луѓе донираат вода за пиење, средства за дезинфекција, лична хигиена и слично. Жителите, работници од комуналното претпријатие, локалната самоуправа постојано се на терен и помагаат при испумпувањето на водата од поплавените куќи. Дваесетина пумпи се доставени од ЦУК и 4 од пожарната од Битола, а помош пристигна и од градот Скопје, од каде што се испратени 2 пумпи со поголем капацитет со деветчлена екипа што работат на испумпување на водата.

Општината Новаци набави 50 пара гумени чизми и 50 кабаници, кои им ги подели на населението и на лицата што интервенираат на насипите. Општината одржа вонредна седница за актуелната состојба со поплавите. Почната е и постапка за отворање посебна финансиска сметка за донации.
Критична е состојбата и во Могила, каде што поради поплавите непрооден е регионалниот пат од Могила кон Будаково, меѓу селата Радобор и Чарлија, стариот пат за Прилеп кон Тополчани на потегот од селата Вашарејца – Лознани. Целосно отсечени се селата Добрушево, Дедебалци, Трап и Будаково, а поплавени се и селата Ношпал, Вашарејца, Долна и Горна Чарлија и Радобор.

Поради непроодните патишта беа спречени нормалното функционирање на граѓаните и нормалното одвивање на наставата во овие села. Наставата не се одржа во селата Радобор и Чарлија и децата од 6-то до 9-то одделение не беа донесени на настава во централните училишта поради непроодноста на патот и нивото на водата што се излева преку патот во висина од 1,5 до 2 метри.
Од надојдената вода е срушен мостот во Дедебалци кон Добрушево. Секојдневно во општината Могила пристигнуваат различни донации од поголеми фирми во Битола, граѓани што сакаат да донираат. Претежно донациите се состојат од амбалажирана вода за пиење, ќебиња, хигиенски средства.

 
Мошне критична е состојбата и во неколку битолски села: Поешево, Оптичари, Егри, Кравари, каде што се испратени тешки градежни машини и друга механизација за  справување со водите, а загрижува состојбата со појавата на свлечиштето кај селото Кукуречани, Битолско.

 

 

Б.В.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*