Home / Градска хроника / Широк сокак разубавен со нова урбана опрема

Широк сокак разубавен со нова урбана опрема

Во срцето на Битола пред зградата на Офицерскиот дом е поставена нова урбана опрема која го разубави Широк сокак. Поставени се нови корпи за отпадоци, 100 нови жардињери за цвеќињата и украсен камен поставен на дрворедот.

oprema 1 oprema 8

-Исто така на каделабрите се поставени цвеќиња дизајнирани и организирани од јавното претпријатие “Комуналец“  кое се грижи за одржувањето. Домот на АРМ е под ингеренции на Министерството за култура и до донесувањето на потребната урбанистичка документација разубавен е просторот. Ова е значајно за битолчани и вакви слични поставувања на урбана опрема ќе има и на други локации во градот- информираше градоначалникот на Битола, Владимир Талески.

Опремата одговара со плочникот на Широк сокак и се задржува автентичноста на амбиенталната улица, истакна првиот човек на ЈП “Комуналец“, Зоран Соклевски.

SONY DSC
– Поставени се 25 нови урбани корпи за отпадоци со пепелници за отпушоци и 100 нови жардињери. Воедно, поставен е декоративен камен кој му дава визуелна декорација на дрворедот на Широк сокак. Во изминатиот период со зеленило е разубавен влезот на Битола од страната на Прилеп, и сите кружни текови, со што на тие места изменет е целиот амбиент- рече директорот на ЈП “Комуналец“, Соклевски.

 

Б.В.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*